Junior Culinary Cap
W dniu 1 lutego 2018 roku Zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy zaprosił nasze hotelarki do Centrum Biznesu Hotelu Kongresowego w Kielcach na Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny "Junior Culinary Cap". Dziewczyny miały możliwość pod opieką wychowawcy Bursy p. Edyty Król i nauczyciela hotelarstwa p. Kamili Sobaś zobaczyć jak odbywają się takie konkursy, poznać najlepszych kucharzy regionu i poznać smaki wymyślnych dań konkursowych.
Własnoręczne ozdoby bożonarodzeniowe
W dniu 17 grudnia 2017 roku, w Niepublicznej Bursie w Kielcach odbyły się zajęcia plastyczne pt. „Bożonarodzeniowe ozdoby świąteczne”. Zajęcia zorganizowane były przez wychowawców. Celem zajęć było: kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia, umożliwienie przedstawienia własnej wizji, nastroju oraz tradycji Świąt Bożego Narodzenia, pobudzanie inwencji twórczej i rozwijanie wyobraźni plastycznej, wspólne spędzanie czasu w okresie przedświątecznym (integracja, kolędowanie), stworzenie uczniom możliwości prezentacji własnych dokonań twórczych.
Zajęcia były dobrowolne dla młodzieży. Każdy mógł przedstawić swój pomysł na ozdobę świąteczną. Młodzież własnoręcznie przygotowywała świąteczne bombki, gwiazdy i dzwonki. W zajęciach wzięło udział 30 osób.
> >
11 czerwca 2017 odbyła się wycieczka do Warszawy. Stolicę Polski poznawaliśmy pieszo i metrem. Byliśmy : w Muzeum Powstania Warszawskiego, podziwialiśmy architekturę Starówki, spacerowaliśmy po ogrodach na dachu Biblioteki Uniwersytetu, niektórzy poznawali tajniki nauki i techniki w Centrum Kopernika a inni wjechali windą na taras widokowy Pałacu Kultury i Nauki.
4 czerwca 2017- Bieg na orientację- uczestnicy na swojej trasie musieli wykonać różne zadania i w jak najkrótszym czasie dotrzeć do celu .Startowali z Bursy a celem była „Karczma 4 konie”, gdzie czekali na nich wychowawcy z nagrodami i grillem. Wszyscy do dyspozycji mieli tylko mapę i zadania do rozwiązania, natomiast komórką dokumentowali zaliczenie miejsc.